5 Mayıs 2012 Cumartesi

HIDIRELLEZ

 

 

          Bu akşam Hıdırellez.
  Hıdırellez, Hızır ile İlyas Peygamber’in adından meydana gelmiş bir sözdür. Halk arasında yazın başlangıcı kabul edilen 6 Mayıs günü bu adla anılır ve kutlanır.
Hıdırellez’le ilgili türlü inanışlar vardır. Ev sahibi olmak isteyenler o günün akşamından bir gül fidanı dibine çerden çöpten eve benzer şeyler yapıp bırakırlar. Para sahibi olmak isteyenler bir kesenin dibine gümüş bir para dikip, ya bir gülün dibine gömerler, ya da mukavvadan altın para biçiminde yuvarlaklar kesip gül dibine bırakırlar.
Eskiden Hıdrellez günü, halk toplanır, kırlara, gezme yerlerine giderek bu günü kutlardı. Hastalıklardan korunmak isteyenler yeşil çimenler üzerine yatıp yuvarlanırlardı. Vücudun sıhhatli olması için geceden gül ağacına kendi eşyalarından bir şeyin bağlanması adettendi.
Hıdırellez gelenekleri arasında fal, niyet ve istekle ilgili olanlar da vardır. Geceden, gül dallarına gümüş kuruşlar, çeyreklerle dolu kırmızı atlas keseler bağlanırdı. Bunlar, Hıdırellez’in bereket getirmesi için dualar okunarak, bahçelere, dallara sarılırdı. Gül diplerine toprak çömlek koyarlardı. Çömleklerde su bulunur, suya genç kızlar düğme, yüzük gibi kendilerine ait bir şeyi bunun içine atarlardı. Atarken dilek tutarlardı. Ağzı yemeniyle bağlanan çömlek ertesi sabah açılır, günahsız bir insan, çoğu zaman bir çocuk elini daldırarak, bu çömlekten parmaklarına ilk takılan şeyi çekerdi. O, bunu çıkarırken, mani söylenir, okunan manide geçen sözler, niyet çömleğinden kime ait bir şey çıkıyorsa ona söylenmiş sayılırdı. Niyetler ekseriye evlilik üzerine tutulurdu. Kısmeti çıkmayan kızların başında ise kilit açılırdı.
Halk inançlarının en zararsızlarından biri de bu Hıdırellez törenleriydi. Çünkü halkı toplu yaşayışa  teşvik ederdi.


This evening is Hidirellez.

   Hidirellez, occurred in the name of the Prophet Elijah and Khidr, a promise. People between the beginning of summer is referred to by that name, and is celebrated on May 6 adopted.

There are beliefs about the kinds of Hidirellez. Those who want to have money in a money pouch with a silver stitched bottom, or are buried in the bottom of a rose, or a cardboard cut out circles of gold rose to the bottom of the form of money will leave.

Hidirellez previous day, the people gathered, the countryside, celebrates this day by going sightseeing places.  The body is a healthy thing to be connected to the night rose tree, wheeled on their belongings.

Fortunes of Hidirellez traditions, there are those related to goodwill and enthusiasm. The night, rose branches silver Institutions, çeyreklerle filled sacs tied red satin. They read prayers to bring blessings Hidirellez's, gardens, wrapped in the branches.  Pots are water, water, young girls, buttons, rings of their own as they threw everything into it. When amounts are wishes. He is removing it, mania is said, read the last words of mania, intention to whom pottery was considered a thing of the said coming off the top of her. They usually ha separately, on the intentions of marriage. Fortune at the beginning of the girls that do not lock would open.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder